Zář 032014
 

Poslední dobou se setkáváme s kritikou několika lidí, že VAPE na starou motorku prostě nepatří, že to „Neni origo“ nebo  „Tak to nikdy nebylo“  atd … prostě „tradiční řeči veteránistů“ . :-)

Ano, na jednu stranu mají pravdu, je to nový výrobek, který s historií nemá moc společného. Tím to ale asi hasne. Je na uvážení každého jezdce, jestli si na motorku/moped namontuje Vape nebo původní zapalování. Jsou lidé, co na motorce chtějí jezdit a neumí nebo nechtějí umět štelovat předstih nebo zjišťovat proč to nejede/nedává jiskru či dokonce  jiskru dává ale úplně  jinde.  Navíc mnohdy stroj, který je k nám dovezen, po většinou v krabicích nebo žalostném stavu (jak jinak, že) tak zapalování jeví velké známky neodborného „tůningu“  ladění nebo je jednoduše KO (jistě, všechno lze opravit, ale stojí to peníze a čas).

Kennyho resumé:

Na historické motocykly se bezkontaktní zapalování může použít:

  • Pokud není jiná možnost nebo je to na přání majitele stroje.
  • Pokud je stroj pravidelně používán k jízdám a cestám, není na škodu.
  • Rozhodně to ale není důvod se osočovat nebo hádat, jak tomu na některých diskusních fórech a srazech a hlavně burzách děje.

Na historické motocykly se bezkontaktní zapalování nemělo použít:

  • Pokud je motocykl/moped brán jako veterán či historický kousek, vyplatí se zainvestovat a opravit původní zapalování, které krásně dokreslí kouzlo historického motocyklu.
  • Pokud je motocykl dochován v původním stavu a NErenovuje se.
  • Pokud je původní zapalování dochované, že jej stačí pouze seřídit a očistit, tak doporučujeme jednoznačně zapalování původní.
  • Pokud si to tak majitel motocyklu přeje a respektuje možné komplikace na cestách či při shánění náhradních dilů.

Proto při renovaci motocyklu se zamyslete, jak a nač chcete stroj používat, a až pak je před vámi tato volba.

Stavíme motorky protože to je náš koníček a jezdíme na nich protože nás to prostě baví.  Nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása a mít radost z něčeho co funguje, byť není „stopro origo“ není trestné, ale lidské.

PS:

Jestli máte na tuto problematiku svůj názor, pošlete nám jej na info@motokenny.cz, přece jen, co člověk to názor.

Na odlehčení si zde prohlédněte naprosto luxusní video od kluků ze zpátečka.cz. Pozor, poznal jsem se v několika částech, myslím, že si tam každý najde to svoje a hlavně je potřeba to brát s nadhledem:)

 Publikoval v 12:56