Dub 082013
 

Dostalo se nám obrovské cti, pro světoznámého umělce, pana Karla Malicha – přetvořit z myšlenek do reálného formátu několik plastik.  Jednalo se celkem o desítu exponátů různých tvarů, barev, významů a hlavně velikostí.

Pár slov o autorovi a jeho výstavě na Pražském hradě:

Karel Malich je světový umělec. A s velkou pravděpodobností také génius. Neznám nikoho, kdo by dokázal zachytit světlo a zhmotnit svět v takovém zorném úhlu, jako se to podařilo právě jemu v pastelech nebo drátěných plastikách. V tomto ohledu je průkopníkem, který snese srovnání s Františkem Kupkou. Oba totiž nepřejímali, ale objevovali, aby mohli zjevit to, co bylo předtím nevídané. Myslím, že výstava v Jízdárně Pražského hradu podává o Malichově novátorském přístupu k umění dostatek důkazů.

V listopadu 2012, kdy do začátku výstavy zbývaly necelé tři měsíce, jsme se scházeli v jeho ateliéru v Uhříněvsi, abychom u této příležitosti pořídili rozhovor. Setkali jsme se čtyřikrát. Karel Malich seděl u okna a vyprávěl. Je skvělým vypravěčem s hlubokou pamětí. Jako by všechno, o čem mluvil, viděl právě teď před sebou. S důrazem na podrobnosti popisoval zážitky z dětství, barvy, vůně, mraky, ptáky na obloze, letní bouře; vyjmenovával sestavy fotbalových týmů, připomínal své kamarády, sousedy z Holic, kde prožil zásadní roky života, než odešel do Prahy na studia. Často se ve vzpomínkách vracel ke kameneckému kopci, jenž se mu stal klíčovou životní inspirací – podobnou, jakou měl Paul Cézanne v hoře Sainte-Victoire. Pouhý pahorek je tak svého druhu mýtus a magnet, který si díky Malichovi nezadá s výraznějšími monumenty.

 

Nejvíce práce nám dal zabrat největší kus, pracovní název „obelisk“. Věc o váze Fiatu 500, schopná přesunu pouze za silnéh funění 5ti chlapů, nám trvala dobrou stovku hodin, než se dostavil myslím výsledek, hodný svému umístění.

Speciální galerka k obelisku je zde k nahlédnutí

K významu a účelu těchto děl na mě nechoďte, nejsem umělec a barbarsky přiznám, že jsou to pro mě, jen beztvaré kusy železa a mědi… Třeba to jedou pochopím, kdo ví….

 

Užijte si galerku a přikládám pár odkazů, kde je naše práce také vidět.

Oficiální web Karla Malicha

IDNES.cz

Oficiální web Pražského hradu

NOVINKY.cz

NOVINKY.cz 2

 

 Publikoval v 21:39